Var försiktig med sommarpresenter – kan vara skattefälla

När det går bra för företaget så är det klart man vill belöna sina kollegor och anställda för det utmärkta arbete de gör. En fin gåva precis innan semestern är både kul att ge och att få, och mer än en fjärdedel av småföretag ger bort sommarpresenter varje år, enligt en undersökning från Visma.

Men presenter inför sommaren kan bli dyrt. Vi skrev tidigare om julgåvor, och hur saker som husgeråd och mat är sådant som anställda ofta uppskattar kring julen. Men det är skillnad mellan julgåvor och sommargåvor. De senare är nämligen skattepliktiga, och anställda och medarbetare kan bli tvungna att betala inkomstskatt på dem – oavsett vilket värde de har.

För att undvika att sommarpresenter ska bli skattepliktiga är det några företag som väljer att skänka dem som reklampresenter, men även det kan vara farligt enligt Visma.

− Reklamgåvor är enligt Skatteverket inte tänkta att ges ut till dina anställda utan till ditt företags kunder. Det är dock möjligt att lagen kan medge att skattefria reklamgåvor även kan delas ut till anställda, men skattedomstolarna har inte prövat något sådant fall vad jag vet, säger Jan-Erik W Persson, skatteexpert på Visma i ett pressmeddelande.

Så, var vänlig, generös och uppskattande av dina medarbetare. Men var försiktig med sommargåvor; det kan bli en dyr gåva som har motsatt effekt från den tänkta gesten.