Materialet Upsalite – vinnaren av årets Venture Cup

Bild: Mattias Karls och Malin Nilsson tar emot pris på Venture Cup 2014. Foto: Disruptive Materials.

Den 12:e juni 2014 korades det Uppsalabaserade företaget Disruptive Materials som totalvinnaren i Venture Cup – tävlingen som fokuserar på innovativa affärsidéer och nybildandet av företag.  Disruptive Materials består av en forskningsgrupp från Uppsala som med sitt material Upsalite kammade hem 250 000 kronor under prisutdelningen som hölls på Sliperiet i Umeå. Deras övertygande affärsmodell samt deras innovativa material övertygade juryn och de knep vinsten i tävlingskategorin Life Science & Teknik. Upsalite skapades av en slump då forskarna glömt ett prov i ugnen i laboratoriet över en helg. Behållningen med det nya materialet är dess fuktbevarande effekt – som i dagsläget är bäst i världen på att absorbera fukt. Detta gör att Disruptive Materials redan har överösts med samtal från framtida kunder och intressenter, något som inte alltid hör till vanligheterna för de tävlande. VD:n på Disruptive Materials, Mattias Karls, säger följande om vinsten:

”Jag tror att vi vann för att vi har en fantastisk kombination av ett häftigt och eftertraktat material, stor efterfrågan från kunder samt ett starkt team med duktiga forskare och entreprenörer. Vinsten är ett kvitto på att vi håller på att bygga ett bärkraftigt företag.”

Motiveringen från Venture Cups tävlingsjury 2014 löd:

”Teamet är väl uppbackat med erfarenhet och kunskap. Världsledande forskning ligger i grunden, skarpa entreprenörer finns i fronten. Juryns samlade åsikt är att denna lösning är väl värd att vänta på, och vågar kallt räkna med en kundkrets som i framtiden sparar otroliga resurser. Revolutionerande teknik, och stor uppbackning från marknad och potentiella kunder.”

Totalt lämnades över 800 affärsidéer in till Venture Cup under 2014 och närmare 1500 blivande entreprenörer deltog i tävlingen.

Det återstår att se var utvecklingen av detta material leder. Om det kan komma att bli en direkt konkurrent till redan etablerade Källartorken vet man i dagsläget inte. Källartorken är den svenska produkt som jobbar med att retroaktivt ta bort fukt i husets alla block. Riksbyggen har sagt: 

"20 år med rinnande vatten blev torrt på 30 dagar"