Löfbergs - Familjeföretaget som kunde

Det finns många framgångsrika företag i Värmland, men frågan är om något av dem kan konkurrera med Löfbergs, tidigare Löfbergs Lila. Sverige är ett av världens mest kaffedrickande länder, och ofta är det kaffet från Löfbergs i Karlstad som vi väljer. Löfbergs är också ett företag som bestämt visar var man kommer ifrån, kanske mest tydligt med sin sponsring av Färjestad BK och deras hemmaarena – Löfbergs Arena. Men man samarbetar inte enbart med Färjestad, utan även exempelvis Svenska Kocklandslaget.

Löfbergs Lila grundades 1906 av de tre bröderna Josef, Anders och John Löfberg. Ursprungligen sysslade man även med annat än kaffe, och det kan sägas att det var 1927 som dagens Löfbergs tillkom; de tre bröderna delade upp företaget i tre delar, där Anders fick kaffedelen, vilket med facit i hand måste sägas ha varit något av en vinstlott. Men innan dess skulle inte bara Löfbergs, utan hela Sverige, få betydande kaffeproblem. En av följderna av andra världskriget var att kafferansonering infördes i Sverige, och krigsåren var allt annat än lätta för Löfbergs. Under efterkrigsåren kunde dock Löfbergs börja expandera på riktigt, och blev under 1950-talet ett företag vars kaffe nådde långt utanför Värmlands gränser.

Löfbergs har sedan dess fortsatt att expandera, men har fortfarande sin bas i Karlstad, och är nu mer än hundra år efter grundandet fortfarande ett familjeföretag. Löfbergs expansion begränsas inte heller längre enbart till Sverige, utan även andra länder i Europa. Ett internationellt företag, som fortfarande kommer ihåg sitt ursprung.

Har du inte fått nog av värmländskt företagande? Läs då vidare om företagen Swefox och Uddeholm.