Borås slår eget rekord i Svenskt Näringslivs företagsamhetsranking

Företagare lever gott i Borås. Det framgår i en ny undersökning gjord av Svenskt Näringsliv. När de redovisade sin årliga rankning av företagsamheten i de svenska kommunerna placerade sig Borås på 36:e plats. Detta innebär en rejäl klättring från förra årets 59:e-plats. Det här meddelas i ett pressmeddelande från 2014-05-06 som publicerats på Borås stads hemsida.

Bakom undersökningen står Demoskop, som arbetar på uppdrag från Svenskt Näringsliv. Undersökningen syftar till att kartlägga vilka platser i Sverige det är mest, och minst, förmånligt att driva eller starta företag. Sammanlagt deltar 290 kommuner som alla rangordnas och poängsätts. I rankingen mäts bland annat strukturella förutsättningar för företagande, andel i sysselsättning och kommunal skattesats. 2014 års ranking baseras på enkätsvar från 31 000 företagare samt officiell statistik. Läs mer om hur rankningen går till här: http://www.foretagsklimat.se/om/metodranking

I 2014 års undersökning hamnade Solna på första plats, för sjunde året i rad. Även Sollentuna och Upplands Väsby hamnade i topp. Borås är en av de kommuner som förbättrat sig mest sedan förra året. Klättringen från en 59:e-plats till en 36:e-plats medför en uppgång med 23 placeringar på rankingen. Detta innebär inte bara en klar förbättring, utan även rekord. Resultatet är nämligen Borås bästa placering i rankningen någonsin. För fem år sedan, år 2009, hamnade Borås på 88:e plats i totalrankingen. Därefter skedde en försiktigt successiv förebättring fram till år 2012, då Borås hamnade på en 44:e plats. Året därpå, 2013, halkade Borås dock ner till en 59:e plats. Det som lett fram till 2014 års fantastiska resultat tros vara en attitydförändring hos såväl allmänhet, medier och skolväsende. För företagarna i Borås gäller det nu bara att hoppas på att de positiva siffrorna håller i sig. Ett företag som är väldigt glada över utmärkelsen är truckserviceföretaget i Borås som sedan 90-talet har arbetat lokalt i Borås. Företagets ägare har nu tillsammans med servicepartners ett rikstäckande nätverk för både service och reparationer.

För att läsa pressmeddelandet i sin helhet klickar du här.